Gebit

Afbeeldingsresultaat voor afbeelding gebit hond"

 

 

Het is een gegeven dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft in de vorm van tandplak en tandsteen. Wanneer daar niet op tijd aandacht aan wordt geschonken, is de kans op onherstelbare schade aan tandvlees, tanden, kiezen en kaak groot.

Ontstaan van gebitsproblemen

Het begint met tandplak aan de basis van de tanden; een witgele aanslag van voedselresten en bacteriën. Wanneer dit blijft zitten, dan verhardt deze aanslag tot tandsteen. Dit breidt zich verder uit over de hele tand of kies en komt ook onder het tandvlees. Daar veroorzaakt het een pijnlijke ontsteking (Gingivitis). Verspreidt de infectie zich verder langs de wortels, dan spreken we van Periodontitis. Op termijn verliezen tanden en kiezen hun houvast en gaan loszitten.

 

Goed om te weten: zonder te kauwen krijgen de meeste honden hun brokken ook wel naar binnen geschrokt, waardoor ten onrechte gedacht kan worden dat ze geen gebitsproblemen hebben. Regelmatig de tanden bekijken of laten bekijken door de dierenarts is geen overbodige luxe. 

Poetsen
Hoe kunnen gebitsproblemen voorkomen worden? Het antwoord is poetsen: leer uw hond, als hij nog jong is, tanden te poetsen. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Bij ons kunt u “startersetjes” aanschaffen, met daarin hondentandpasta, vingerborstels en een speciale borstel. 

Voeding
Minstens net zo belangrijk voor het gebit is wat u uw hond voert. Zorg voor brokken van voldoende formaat, MAX Hondenvoeding is een voedingslijn die daaraan voldoet. De brokken zijn van een groot formaat met voldoende structuur. Voor honden waarbij poetsen niet lukt, of waar ondanks poetsen zich toch weer vrij snel tandplak of tandsteen opbouwt, bieden we Dental Oral Care aan. Dental Oral Care zorgt ervoor dat tandplak geen kans krijgt en de vorming van tandsteen voorkomt.


Verder zijn er nog allerlei kluifjes en botjes te krijgen zoals de Chew it One per day sticks. Daarnaast hebben we nog verschillende speeltjes in huis, waarmee al spelend de tanden worden schoon gekauwd.


Weetjes over het hondengebit
De hond is een echte vleeseter (carnivoor) en heeft dan ook een typisch carnivoren gebit. Dit betekent dat het gebit geschikt is om een prooi te vangen (sterke hoektanden) en te verscheuren (grote knipkiezen). De ontwikkeling van het gebit begint al in de baarmoeder waar de tandkiemen worden aangelegd bij de ongeboren vrucht. Net als de mens heeft de hond een melk- en een permanent gebit.

Het wisselen
Puppy’s worden zonder tanden geboren. Na twee tot vier weken komen de eerste tanden van het melkgebit door. Wanneer de jonge hond zo’n 7 maanden oud is zal het hele gebit gewisseld zijn.

Het permanente gebit van de hond bevat 42 elementen:
12 snijtanden (6 bovenkaak en 6 onderkaak)
4 hoektanden (2 bovenkaak en 2 onderkaak)
16 premolaren. Valse kiezen (8 bovenkaak en 8 onderkaak)
10 molaren. Ware kiezen (4 bovenkaak en 6 onderkaak)

Onbehandelde tandsteen en tandvleesontsteking
Tandsteen/tandplak en tandvleesontsteking kunnen op termijn aanleiding geven tot een chronische ontsteking. Dan kunnen tanden, bevestiging van tanden in het botweefsel van de kaak, de kaak zelf en het tandvlees ernstig aangetast worden. In dit stadium heeft uw hond veel pijn in de mond. Ook kan uw hond door de ontsteking ziek worden en koorts krijgen, dit gebeurt wanneer de bacteriën in de bloedbaan komen. Zeker bij hart –en nierpatiënten zijn gebitsproblemen erg gevaarlijk. 

Afslijten van de tanden
Veel honden spelen graag met stokken en tennisballen. Andere honden kauwen graag op de tralies van de bench of op een hondenketting. Indien dit vaak genoeg gedaan wordt slijten de tanden erg snel. Zorg daarom voor speelgoed speciaal gemaakt voor honden en het hondengebit. Zo blijven de tanden van uw hond onbeschadigd ondanks uren speelplezier.

Sorteer op
 • AFP Sparkle Tandpasta
  AFP Sparkle Tandpasta

  De tandpasta aanbevolen door professionals.

  Sparkle tandpasta is geformuleerd met zuiveringszout, dat diep in de microscopische spleten in het tandoppervlak voor een maximale sterkte reiniging zorgt.

  Naast het zuiveringszout…

  € 6,20
 • AFP Sparkle vinger tandenborstelset 6-pack
  AFP Sparkle vinger tandenborstelset 6-pack

  De meest natuurlijke manier om de tanden te poetsen van uw huisdier.

  Het unieke aan deze vingertandenborstel is antimicro-bacterieel en antibacterieel.

  Makkelijk in gebruik en zeer effectief.

  Ideaal in combinatie met de Sparkle…

  € 7,65
 • Dental Oral Spray
  Dental Oral Spray

  Mondspray voor honden en katten.
  - Reinigt de tanden
  - Verbetert de conditie van het tandvlees
  - Zorgt voor een frisse ademGebruiksaanwijzing
  Spray tweemaal op het tandvlees aan weerszijden van de bek (boven en onder) en eenmaal…

  € 17,95
 • Dental Oral Care Hond & Kat
  Dental Oral Care Hond & Kat

  Dental Oral Care: voor gezondere tanden, tandvlees en een frisse adem.

  Een slecht gebit bij een hond of kat kan veel ergernissen en problemen opleveren bij uw huisdier maar ook bij hun baasje. Met Dental Oral Care is er een…

  € 10,55
 • Dental Care Hond Capsules
  Dental Care Hond Capsules

  Dental Oral Care: voor gezondere tanden, tandvlees en een frisse adem.
  Een slecht gebit bij een hond kan veel ergernissen en problemen opleveren bij een huisdier maar ook bij hun baasje. Met Dental Oral Care is er een oplossing!…

  € 29,95

Veilig betalen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2021 Paarden, honden en katten spullen kopen doe je bij Kreukiespaardenpret | Paarden, honden en katten artikelen | Goedkoop | Snelle levering | Kwaliteit | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel