Verzorging
Verzorging van je paard
Borstel je paard regelmatig. Het versterkt jullie band en is gezond. Verzorg zijn hoeven dagelijks en laat af en toe de hoefsmid komen. Controleer vaak zijn gebit.
Poetsbeurt
Borstelen is niet alleen goed voor de gezondheid, het versterkt ook de band met je paard. Een sterkere band zorgt dat het werken met je dier makkelijker, veiliger en plezieriger wordt. Bekijk je paard goed tijdens het poetsen en controleer hem op lichamelijke afwijkingen, zoals wondjes. Tijdens een poetsbeurt merk je ook snel of hij zich anders gedraagt, bijvoorbeeld extra sloom als hij zich niet lekker voelt. Regelmatig borstelen houdt de poriën van je paard open, zodat hij goed zweet en zijn lichaamstemperatuur optimaal reguleert. Het is een heerlijke massage die spierspanning en de doorbloeding verbetert.
Rosborstel
Begin de poetsbeurt met een rosborstel, borstel het ergste vuil los. Gebruik de rosborstel alleen op delen waar geen bot vlak onder de huid ligt. Poets daarna met een harde borstel het vuil weg. Verwijder met een zachte borstel het fijnere stof. Breng met een handschoen van schapenwol een mooie glans op de vacht. Poets pony’s en paarden niet die het hele jaar buiten staan en alleen beschutting in een open stal hebben. Verwijder dan alleen het groffe vuil.
Manen en staart
Ga wilde manen en staart niet meteen te lijf met een manenkam. Gebruik die alleen als de manen en staart los zijn. Als er een paar knoopjes in zitten, kam je er met de manenkam te veel haar uit. Maak het haar eerst los met de hand en borstel voorzichtig met een harde borstel. Geef de staart wat extra aandacht. Zeker in een lange staart blijft snel rommel hangen. Knip de onderkant van de staart mooi recht af, dat ziet er meteen verzorgd uit. Wist je dat er bij sommige paarden zelfs extensions (plukken nephaar) worden ingevlochten? Niet alleen omdat het mooi is, ook als die paarden veel haar verloren zijn door een ziekte. Met het nephaar hebben ze dan weer een flinke staart om vliegen mee weg te slaan. Help je paard met goed voer en aanvullingen. Nieuw haar maken kost veel energie en dat haalt hij uit het voer. Gebruik voor extra glans en makkelijk kambaar haar antiklitgel of –spray.
Hoeven krabben
De hoeven van je paard of pony zijn heel belangrijk. Hij staat er het grootste deel van de dag op. Een goede verzorging van de hoeven is dus noodzakelijk. Krab de hoeven dagelijks uit, dat houdt ze gezond en zo voorkom je ontstekingen.
'Nagels knippen' bij de hoefsmid
Voorkom veel problemen door de hoeven regelmatig (om de vijf tot acht weken) vakkundig te laten bekappen door de hoefsmid. Dit bekappen is nodig bij volwassen dieren en veulens. De hoefsmid vijlt en snijdt de rand van de hoeven mooi bij en zorgt dat de hoeven in de juiste stand staan. Laat de hoefsmid hoefijzers onder de hoeven zetten als je veel op verharde wegen rijdt.
Hoefbevangenheid
Een veelvoorkomend probleem met de hoeven is hoefbevangenheid. De hoef is dan aangetast door zware belasting of verkeerde voeding. Elk soort verkeerde voeding kan hoefbevangenheid veroorzaken. Het komt heel veel voor bij paarden of pony’s die na lange tijd op stal of schraal voer ineens in een sappige, verse wei terechtkomen. De stand van de hoef kantelt en daardoor ook het hoefbeen binnenin de hoef. De hoef staat meer naar voren, je paard of pony heeft dan ‘lange voeten’. Het doet erg veel pijn en vaak gaat het dier op de achterbenen staan en strekt de gevoelige voorbenen naar voren. Soms is het zo erg dat hij geen stap meer zet van de pijn. Paarden krijgen er koorts van. Onderneem meteen actie als je paard last heeft van zijn hoeven. Laat hem nakijken en behandelen door je dierenarts of hoefsmid. Controleer ook de voeding van je paard.
Zomereczeem
Zomereczeem wordt verspreid door een mugje (knutten). Voorkom dat je paard of pony gestoken wordt. Zomereczeem geeft heel veel jeuk. Het jeukt zo erg dat paarden en pony’s hun huid helemaal stukschuren en wondjes krijgen. Door de jeuk verandert ook het karakter van de dieren. Zeelucht is goed voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem. Langs de kust hebben ze er veel minder last van, het mugje komt daar bijna niet voor. Bescherm je paard of pony met speciale antiinsectenmiddelen of een zomer- of eczeemdeken.
Hengstentanden
Een merrie heeft gemiddeld 36 tanden en kiezen. Hengsten en ruinen (gecastreerde hengsten) hebben er gemiddeld 40. Die vier extra tanden noemen we hengstentanden. Ze zitten tussen de voortanden en de kiezen: twee boven en twee onder, aan elke kant een. Met de scherpe punten hinderen hengstentanden je paard of pony bij het eten. Of ze veroorzaken veel klachten bij het dragen van een hoofdstel met bit. Hengstentanden zitten op de plek waar normaal het bit tussen de voortanden en de kiezen valt. Daarom vijlen veel mensen de hengstentanden. De tanden helemaal verwijderen is geen goed idee, omdat hij dan op die lege plek ontstekingen krijgt. Het trekken van de hengstentanden is lastig omdat ze vaak krom in de kaak staan.
Vervelend gedrag kan aan kiespijn liggen
Het is echt heel belangrijk om regelmatig het gebit van je paard of pony te controleren. Door de kiespijn gedraagt hij zich vervelend en eet slecht. Tijdens het rijden probeert je paard of pony de pijn te ontvluchten door te bijten, schudden of slaan met het hoofd en zelfs te bokken. Als je dier dat soort gedrag vertoont, kijk dan eens goed naar zijn gebit. Wie weet zit het probleem daar.