Dekens

Welke regendeken past het beste bij uw paard? 
Welke outdoordeken u kiest is onder andere afhankelijk van het ras van uw paard, de dikte van de vacht, de leeftijd en de conditie. Maar natuurlijk ook van de wijze waarop uw paard gehouden wordt.

Buitenpaarden 
Paarden met een goede wintervacht, een goede gezondheid en een beschutting tegen regen en wind hebben in principe geen buitendeken nodig. Voor bescherming tijdens echt slechte dagen en na inspanning adviseren wij een lichte regendeken.

’s Nachts op stal en overdag naar buiten 
Kougevoelige of geschoren paarden die in de herfst en winter overdag buiten staan hebben zonder meer een warme outdoordeken nodig. Als u in de gelegenheid bent de buitendekens te wisselen, dan ligt de keuze voor een staldeken én een outdoordeken het meest voor de hand. U gebruikt de dekens, afhankelijk van het weer, afwisselend of in combinatie met elkaar. Bent u niet in de gelegenheid om de buitendeken te wisselen of kiest u voor gemak, dan is een dikke, goed ademende en vochtafvoerende outdoordeken voor uw paard ideaal. Uw paard blijft hiermee zowel binnen als buiten comfortabel warm en droog. Vaak redt u het niet met één winterdeken voor uw paard. In het voor- en najaar heeft uw paard een dunne, ongevoerde regendeken nodig en tijdens de wintermaanden ontkomt u meestal niet aan een dikke warme outdoordeken. Wanneer u het gehele jaar door gebruik wilt maken van één outdoordeken, dan is een 4-seizoenen deken de oplossing. Met de verschillende onderdekens voor paarden kunt u de warmte van deze buitendekens eenvoudig aanpassen.

Pensionpaard 
Staat uw ongeschoren paard op een binnenstal van een manege of pensionstal waar hij dagelijks even naar buiten mag, dan volstaat een dunne, goed ademende en waterdichte outdoordeken. U kiest hiermee voor gemak en zekerheid: uw paard heeft het op stal comfortabel warm, gaat goed beschermd naar buiten en u belast niemand met het wisselen van dekens. Met een dikkere deken heeft uw ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt.

Het is een groot misverstand dat de dikste paardendeken per definitie de beste deken is; met een dikke deken kan uw paard het namelijk ook te warm krijgen. En te warm is net zo onprettig als te koud. Witte vlekken op een deken zijn overigens een overduidelijk signaal dat de deken echt te warm is. Uw paard heeft dan gezweet onder zijn deken en heeft het te warm gehad. Voordat u een keuze gaat maken, is het dan ook erg belangrijk dat u bepaalt welke deken het beste past bij de wijze waarop u uw paard tijdens de herfst en winter stalt, gebruikt en weidegang geeft.

Hoe bepaal ik de juiste dekenmaat voor mijn paard?

 

Een goed passende paardendeken is van cruciaal belang voor het draagcomfort, maar ook voor het behoud van de functionele eigenschappen (bv. waterdichtheid) en het voorkomen van ongelukken door verstrikt raken in de riemen. Met name de pasvorm in de nek- en schouderzone is bepalend voor het draagcomfort en de bescherming tegen schuren, drukpunten en wegglijden. De gevolgen van slecht passende paardendekens zijn niet alleen haarbreuk, maar ook schaafwonden en uiterst pijnlijke fistels.

Maat opmeten

Het is heel belangrijk om correct te meten. De dekenmaat wordt aangegeven in centimeters en geeft de lengte van de rug van het paard aan.

Het meten van de lengte van de rug

Het meetlint moet voor de schoft worden geplaatst en vervolgens meet je de rug van het paard tot aan de staart. Let erop dat het meetlint langs de ruggengraat van het paard wordt gehouden.

De stokmaat als de maat van alle dingen?

Steeds vaker vermelden ruiters de stokmaat van het paard bij de aanschaf van een deken. Gelieve er rekening mee te houden dat de stokmaat van het paard slechts een ruwe leidraad is om te bepalen of het paard een grotere of kleinere deken nodig heeft. Grote paarden kunnen een korte rug hebben, net zoals kleine paarden een lange rug kunnen hebben.

 

Passen

 

Bij het passen van een paardendeken is het raadzaam op de volgende punten letten:

De hals:

De hals-opening aan een paardendeken varieert van merk tot merk, en ook binnen verschillende dekenmodellen. Bijzonder grote verschillen doen zich voor zodra het gaat om Highneck paardendekens met hoogsluitend halsdeel.

  • Optimale positie: De halslijn moet duidelijk voor de schoft en de schouder liggen.
  • Te strak: Het paard kan zijn hoofd niet meer zonder problemen laten zakken.
  • Te wijd: De deken glijdt achter de schoft.

Winter Pferdecken

Winter-Pferdedecke

Rondom de borst

Vooral bij outdoordekens is een verstelbare borstsluiting van belang voor een optimale pasvorm.

  • Optimale positie: Plaats je hand op de onderkant van de hals van het paard. Als het borstgedeelte strak gespannen is zonder te spannen, past de deken goed.
  • Te strak: de deken snijdt in en veroorzaakt schuurplekken.
  • Te wijd: de deken glijdt terug over de schoft.

 

Rondom de schouders

Schuren wordt alleen vermeden als de schouderpartij van het paard voldoende ruimte heeft. Afhangende of steile schouders, evenals hoge of lage schoft is een apart verhaal. Om schuren te voorkomen dient de voering glad en zacht te zijn – in de schouder- en borststreek.

  • Optimale positie: de deken ligt losjes op de schouder.
  • Te strak: De deken trekt strak in de schouderzone en beperkt de beweging van het paard. De deken veroorzaakt dan ook schuurplekken in de schouderzone.
  • Te wijd: de deken glijdt naar achteren.

Winterdecke Pferd

 

Decken-Brustverschluss Detailansicht

Sluitingen

Wanneer je de singels sluit, moet je er altijd voor zorgen dat ze niet te strak en niet te los zitten. Als je je hand nog tussen de singel en het lichaam van het paard kunt steken, zijn de singels optimaal afgesteld.

 

Veel voorkomende pasvormproblemen en oplossingen

Elk paard is anders en zo ook de pasvorm van paardendekens. Voor paarden die afwijken van de „norm“, kan het kopen van een deken erg moeilijk zijn. Wij leggen uit wat je in dergelijke bijzondere gevallen kunt doen en hoe je pasvormproblemen kunt compenseren.

UiterlijkProbleemOplossing
Sterke/ stevige halsHalsopening te smal, deken met highneck of Fullneck te engDeken met een regular neck kiezen, borstverbreeder
Brede borst en schoudersDeken is te strak bij de borst en schoudersBorstverbreeder, kruis- en borstriem verlengstuk. Let op de royale loopplooi
Hoge schoftDeken schuurt bij schoftHighneck dekens
Lange halshalsdeel is te kortDeken met zeer hoge halsuitsnijding highneck-deken met afzonderlijk halsdeel, dat een maat groter is dan de deken

Veilig betalen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Paarden, honden en katten spullen kopen doe je bij Kreukiespaardenpret | Paarden, honden en katten artikelen | Goedkoop | Snelle levering | Kwaliteit | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel